Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

16.06.2023

Мінеральна вода "Шаянська"

Мінеральні води Шаянські, є вуглекислими гідрокарбонатно- натрієвими водами малої мінералізації (2,5 - 5,0 г/л). Крім того, в мінеральних водах міститься кальцій, кремнієва кислота, цинк, сульфати натрію і магнію. Механізм дії: гідрокарбонатні натрієві мінеральні води розчиняють слиз, нейтралізують (пов'язують) вільну соляну кислоту в шлунковому соку, що визначає їх антацидний ефект, буферну дію мінеральних вод, завдяки якому відбувається пом'якшення агресивних властивостей шлункового соку, врегулювання кислотно-евакуаторної порушень гастродуоденального відділу, зняття пов'язаних з ними явищ холестаза і панкреостаза.

Кальцій мінеральної води сприяє відновленню його дефіциту в організмі, має безпосереднє відношення до згортання крові, активізує ферментні системи тонкої кишки - особливо амілолітичну активність, має антисептичну, протизапальну, противоалергічну дії.

Наявність кремнію в мінеральних водах більше 20 - 35 г/л збільшує діурез, викликає жовчогінний ефект.

 Магній активізує багато ферментів, нормалізує функціональну активність печінки, покращує роботу серця та нервової системи.

Вміст цинку в мінеральній воді обумовлює її біологічне значення при порушеннях ендокринної функції підшлункової залози, так як цинк входить до складу інсуліну.

Поліпшення процесів травлення зменшує явища дисбактеріозу.

Гідрокарбонатні натрієві мінеральні води впливають на обмінні процеси в організмі - підсилюють окислювально-відновні процеси, зменшують явища ацидозу.

Вода «Шаянська» - одна з найкращих представниць вуглекислих слабо мінералізованих гідро-карбонатно-натрієвих лікувально-столових вод із загальною мінералізацією 3,0-5,0 г/дм.

До цієї групи вод відносяться всесвітньовідомі води: «Боржомі» (Грузія), «Віші» (Франція). А завдяки наявності кремнієвої кислоти, яка сприяє омолодженню організму, Шаянська прирівнюється до славетних Карловарських вод.

Про лікувальні властивості і чудесні смакові якості води «Шаянська» було відомо здавна. Перші письмові згадки про Шаянські води з'являються в 1753 році. З 1818 на базі цих мінеральних джерел функціонувала водолікарня "Замкова купіль". Тут було рекомендовано лікування при недокрів'ї, жіночих хворобах і при катарах шлунка Тому, починаючи з XVІІІ століття, воду експортували до Європи і продавали в аптеках.

За часів Австро-Угорської імперії вода  «Шаянська» поставлялася до імператорського двору і користувалася попитом у Відні, Будапешті, Празі.

Шаянська вода добувається в курортній зоні одного з найчистіших регіонів Закарпаття, який славиться своєю неповторною красою.

Представниками першого (гідрокарбонатно-хлоридно-натрієвого) типу є мінеральні води свердловини №2, №4.

Таким чином, мінеральна вода №4 - вуглекисла гідрокарбонатно-хлоридно-натрієва з малою загальною мінералізацією (менше 5,0г/л) і підвищеним вмістом кремнієвої кислоти. Будучи неповними аналогами Єсентукських мінеральних вод, вищезгадані мінеральні води Шаянського родовища істотно відрізняються від них значно меншою (у 2 рази) загальною мінералізацією і підвищеним вмістом кремнієвої кислоти, що надає їм відмінних бальнеологічних властивостей.

Мала загальна мінералізація вод зумовлює значну діуретичну дію при внутрішньому прийманні. Наявність у воді кремнію дає виразну сипатикоміметичну дію, викликаючи позитивні іоно- і хроно-тропну дію на серцевий м'яз, гальмування моторної функції тонкого кишечника, інтенсифікацію працездатності скелетних м'язів, значне посилення функції миготливого епітелю стравоходу, шлунку, кишечника тощо. У дослідженнях показано, що силікат нагромаджуючись в окремих органах, зумовлює значне подовження періоду функціональної післядії.

Друга   група   Шаянських   мінеральних   вод   (вуглекислих   гідрокарбонатно-хлоридно-натрієво-кальціевих)   представлена   водою   свердловини   № 242.   

      Мінеральна вода за своїм іонним співвідношенням є аналогом вуглекислих гідрокарбонатно-натрієвих середньомінералізована вода типу Боржомі.

     Однак від боржомських вод вона відрізняється більшим вмістом вуглекислоти (в 1,5 рази), вищою загальною мінералізацією (також в 1,5 рази), абсолютною перевагою гідрокарбонатного іону  і наявністю більш високого вмісту кремнієвої кислоти.

Можливий прийом однієї води, а можлива комбінація різних вод, які  приймаються за різними схемами з врахуванням основного захворювання і супутніх патологій.

Покази для питного  застосування Шаянських вод:

  • різні захворювання шлунково-кишкового тракту, стравоходу, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози;
  • захворювання обміну речовин: цукровий діабет, ожиріння, подагра та ін.;
  • захворювання сечо-видільної системи: сечосольові діатези, піелонефріти, простатити та ін.;
  • загальний омолоджуючий ефект внаслідок стабілізації роботи органів і систем організму.

Багаторічний досвід професійних лікарів довів - вживання мінеральних вод «Шаянська» у багатьох випадках дозволяє зменшити обсяги медикаментозного лікування, або й зовсім відмовитися від нього. 

З метою уникнення негативних наслідків для Вашого здоров’я – прийом  лікувальних вод рекомендуємо проводити після консультації в лікаря.

(с) 2024

Запис до лікаря